marți, 19 martie 2013

NU MOR ARTIŞTII CÂND VOR PRIMARII!

NU MOR ARTIŞTII CÂND VOR PRIMARII! este titlul scrisorii deschise, agreată de UAP Timişoara adresate primarului – ca răspuns la afirmaţiile defăimătoare ale dlui Nicolae Robu la adresa artiştilor plastici, privind propunerea de majorare a chiriilor la ONG-uri, respectIiv ateliere de creaţie şi Galeria Helios. Ea va fi tiparită pe format A0 şi pusă în vitrina Galeriei Helios, ca forma de protest paşnic. Cine doreşte, se poate alăture acestui “afiş” cu CV-ul lui, cu un text personal sau cu o coală de hârtie (sau alt material) neagră, până ce vitrina Galeriei Helios (încă a UAPT), va fi acoperită de doliu – este un fel de “happening” simbolic, caracteristic plasticienilor şi profesiei de credinţă, cu demnitate şi “decenţă”, vorba primarului!


Către Primăria Timişoara
În atenţia domnului primar, prof. univ. dr. Nicolae Robu,


SCRISOARE DESCHISĂ

            NU MOR ARTIŞTII CÂND VOR PRIMARII!

            Stimate dle primar, prof. univ. dr. Nicolae Robu,

            După încheierea şedinţei publice a Consiliului Local din 25.02.2013, în presa timişoreană din ultimele săptămâni au apărut o serie de afirmaţii ale Dumneavoastră, faţă de care ne exprimăm totala dezaprobare:
- în Timiş Online din 25 februarie 2013[1], sub titlul Primarul Timişoarei, acuzat că vrea să îngroape arta. Robu: primăria nu e vacă comunală!, semnat de A. Strugariu, în articolul privind majorarea chiriilor pentru spaţiile închiriate ONG-urilor, aţi declarat următoarele: «(...) „Vreau să precizez un lucru: Primăria Municipiului Timişoara nu poate fi în postura de vacă comunală!” (...)», apreciind că nu agreaţi acele ONG-uri care nu servesc societatea şi interesul public.
- în deBANAT.ro din 11 martie 2013, sub titlul Robu: Artiştii nu au decenţă, nu sprijinim „samsarii de artă”, semnat de Alex Nestor[2], aţi afirmat următoarele: «(...) „Este o problemă falsă, acei conducători ai UAP sunt total incorecţi în raport cu primăria. Şi administraţia anterioară le-a oferit condiţii bune, peste 30 de spaţii pentru a se putea manifesta. Dar nu se prea simte ce au făcut ei pentru oraş, au făcut mult, mult prea puţin în compensaţia sprijinului pe care l-au primit de la administraţia Ciuhandu”, susţine Robu. (...)».
            Domnule primar Nicolae Robu,
            Este inadmisibil ca filiala Timişoara a Uniunii Artiştilor Plastici (UAPT) şi fiecare artist plastic în parte să fie incluşi în categoria celor care mulg din vistieria primăriei în termeni peiorativi, fiind alăturaţi categoriei adevăraţilor infractori. Acest lucru a creat o situaţie de nemulţumire profundă în rândurile artiştilor, situaţie fără precedent în istoria relaţiilor dintre o breaslă artistică şi autorităţile locale. Declaraţiile făcute de Dumneavoastră în ultima perioadă nu au niciun suport argumentativ de ordin moral, profesional sau legal, amplificând tensiunea deja existentă generată de propunerea privind  mărirea chiriilor către ONG-uri. Considerăm că afirmaţia Dar nu se prea simte ce au făcut ei pentru oraş, au făcut mult, mult prea puţin în compensaţia sprijinului pe care l-au primit..., este tendenţioasă şi total eronată. Pe de-o parte se induce ideea că existenţa şi activitatea UAPT aduce prejudicii urbei, iar pe de altă parte este atacată existenţa în sine a uneia din profesiile recunoscute de statul român, aceea de artist plastic profesionist, fie el pictor, grafician, sculptor, designer, istoric de artă etc, minimalizând aproape în totalitate identitatea artistului şi rezultatul creaţiei sale. Mai mult, este întinată memoria culturală timişoreană, o parte dintre plasticienii care au făcut şi fac în continuare cinste oraşului nemaifiind printre noi.
            Prin urmare, vă solicităm să îndreptaţi conflictul creat artificial, odată cu afirmaţiile Dumneavoastră apărute în presă. Argumentele pe care comunitatea noastră artistică le poate oferi sunt numeroase şi recunoscute pe plan naţional şi internaţional însă, din păcate, multe dintre ele sunt insuficient cunoscute şi promovate pe plan local sau în mentalul colectiv. Pentru a le înţelege trebuie să aveţi în vedere, Domnule Primar Nicolae Robu, că UAPT a pierdut deja un spaţiu expoziţional, iar acum e pe cale să-l piardă pe unicul pe care îl mai deţine, Galeria Helios fiind un loc al tradiţiei expoziţionale cu începere din anul 1966 precum şi unica sursă oficială de venit a plasticienilor. Nici măcar iniţiativele private NU au rezistat în Timişoara pe piaţa de artă - nu din cauza concurenţei, ci pentru că aceasta nici măcar NU există. De asemenea, să luaţi în considerare faptul că există un liceu de artă şi o Facultate de Arte şi Design de stat care au nevoie de un mediu artistic vivant şi că Timişoara NU are încă un muzeu de artă finalizat (actualul spaţiu este în reabilitare de 30 de ani!). Să nu uităm că în vreme ce alte uniuni de creaţie şi instituţii de cultură din Timişoara beneficiază de susţinerea cheltuielilor de funcţionare ba chiar de salarii din partea primăriei, artiştii vizuali îşi exercită profesia convertindu-şi salariile în lucrări de artă.
            O relaţie normală şi civilizată între Primărie şi artişti impune respect reciproc, o mai mare atenţie acordată proiectelor artistice prezentate instituţiei pe care o conduceţi, precum şi problemelor ce ţin de existenţa patrimoniului fizic, istoric şi nu în ultimul rând uman, al artei plastice din Timişoara. De asemenea, ne dorim să încurajaţi Domnule Primar Nicolae Robu, nu să sufocaţi, dezvoltarea unei reale strategii culturale în general, a artei plastice în special, beneficiind de suportul logistic pe care-l aveţi prin consilierii Dumneavoastră pentru cultură, precum şi de disponibilitatea de colaborare a plasticienilor şi a UAPT cu Primăria. În vederea depunerii candidaturii pentru capitală culturală europeană, prioritar este acum să aveţi atenţia îndreptată mai mult spre cultură şi nu spre alte domenii care nu au legătură directă cu arta – precum fotbalul, evenimente de calitate îndoielnică sau finanţarea Sălii Polivalente a Politehnicii Timişoara. Altfel, criteriile de selecţie europene vor sancţiona sever pretenţiile culturale ale Timişoarei.
             În speranţa unui dialog constructiv pe mai departe, vă adresăm respectul şi consideraţiunea noastră!

Timişoara, 14 martie 2013

            Această scrisoare este adresată Domnului Primar, prof. univ. dr. Nicolae Robu şi mass-mediei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu