joi, 4 octombrie 2012

MARIA BALEA


Joi, 4 octombrie 2012 – vernisajul expoziţiei de pictură semnată de Maria Balea, la Galeria Helios, prezentat de criticul de artă Alexandra Titu. 


Maria Balea, Alexandra Titu, Ioan Szekernyes


O expoziție de grafică gestuală, monocromă, cu inepuizabile posibilități de interpretare absorbite subiectiv. Aici sunt straturile arheologice nou dezvăluite și schițate pe un răboj teluric, dincolo apare perspectiva urbană a suprafețelor acvatice încadrate geometric, iar mai încolo interacțiunea a două siluete decorative, alături de suita de compoziții non-figurative de mici dimensiuni, ilustrate ale stărilor de moment... Toate variantele și multe altele dovedesc apetența artistei spre forme expresive devenite semne, compoziții eliberate de complicatele conglomerări ale formelor spontane, cu cât mai abstracte cu atât mai fanteziste spre iluzorii. Sau cum amintește criticul de artă Alexandra Titu: „Pictura artistei compune suprafața combinând, în funcție de momentul subiectiv, gestualismul și informalul. O mișcare amplă, lentă, a maselor cromatice este intersectată de mișcarea rapidă, intens dinamică a gestului marcat, deseori de un accent cromatic agresiv. Gestul intră în dialog cu suprafața în care evoluează cu temporalitatea lor lentă masele cromatice rafinate, de griuri calde și reci, fie împumnând un accent puternic, tranșant, de culoare aproape pură sau o grafie puternică ca o condensare de narativitate prefigurală, fie ca descărcare fulgurantă a unei tensiuni sublimate în semnalarea ca proces direcționat spre generare de semn.” 
În acord cu aceste aceste gânduri subiective, improvizate, evenimentul a fost completat de un microrecital de jazz, interpretat la saxofon de Lucian Nagy (Bega Blues Band).


Lucian Nagy



















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu