sâmbătă, 2 februarie 2013

FRANCISCO DE GOYA - Muzeul de Artă Timişoara

Muzeul de Artă Timişoara, împreună cu Institutul Cervantes din Bucureşti, Academia Regală de Arte Frumoase San Fernando Calcografia Naţională din Spania şi Grupul Via Rumania, au organizat expoziţia de gravură şi fotografie de război Goya – Cronicarul tuturor războaielor. Dezastrele şi fotografia de război, eveniment organizat sub înaltul patronaj al Ambasadei Spaniei în România.


Vernisajul, desfăşurat în data de 1 februarie 2013, prezintă 82 de gravuri din seria Dezastrele războiului realizate de pictorul spaniol Francisco de Goya (1746-1828) în perioada 1810-1820, majoritatea tehnicilor folosite fiind aquaforte, aquatinta, ac rece etc. Cu o mare exaltare asupra subiectului tratat de către artist, gravurile prezintă scene pline de durere și suferințe petrecute în timpul Războiului de independenţă purtat de spanioli împotriva armatelor franceze ale lui Napoleon, imagini deosebit de cutremurătoare care induc o atmosferă de coșmar, fantastic și real. Considerat ca cel mai bun după Velasquez, Goya ajunge pictorul curții regale în anul 1876, în timpul domniei regelui lui Carlos al IV-lea. În urma unei epidemii de holeră, în 1792 rămâne surd pentru toată viața, afecțiune care îl va obliga să trăiască izolat față de lumea din jur. Ulterior, Goya se eliberează de tumultul interior și crează liber, arta lui evoluând într-o succesiune de inovații. Este autorul unei gravuri al cărui titlu a devenit unul dintre citatele celebre folosite adesea în diferite contexte: Somnul rațiunii naște monștri, inclus în ciclul intitulat Capricii (1799) – o alegorie despre sufletul omului (individual sau colectiv) dezorientat de spaime interioare și care, în lipsa rațiunii, se lasă cuprins de haos, dezordine și frică. La bătrânețe alege să se izoleze de lume, perioadă în care își schimbă radical stilul, devinind unul grav, macabru și apocaliptic - în ciclul de lucrări generic numite Pinturas negras/ picturi negre. Juan Bordes, curatorul expoziţiei, a alăturat gravurilor o serie de fotografii din timpul Războiului civil spaniol (1936-1939), surprinse de fotoreporteri celebri precum Robert Capa, David Seymour, Gerda Tallo sau Augustí Centelles. Curatorul din partea Muzeului de Artă Timișoara este Marius Cornea. 
Au luat cuvântul Excelenţa Sa, Dl. Estanislao de Grandes Pascual, ambasadorul Spaniei în România, Dl. Juan Carlos Vidal, directorul Institutului Cervantes din Bucureşti, Dl. José Miguel Viñals, directorul general al grupului Via Rumania şi Dl. Marcel Tolcea, directorul Muzeului de Artă Timişoara.



Foto Radu Buriac




(de la stânga, la dreapta) Juan Carlos Vidal, José Miguel Viñals, 
Excelenţa Sa, Dna. Carola Velázquez, Excelenţa Sa, Dl. Estanislao de Grandes Pascual



Imaginile după gravuri însoţesc comunicatul de presă al Muzeului de Artă Timişoara

 









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu