vineri, 8 august 2014

ARPAD MÜHLE, NICOLAE BOBOC şi GHEORGHE I. TOHĂNEANU – dezvelirea busturilor


În cadrul manifestărilor dedicate Zilei Timişoarei (3 august), vineri, 1 august 2014, în prezenţa primarului Nicolae Robu, au fost dezvelite busturile a trei dintre personalităţile oraşului, toate realizate de sculptorul Gheorghe Ardeleanu, după cum urmează:

Arpad Mühle (1870-1930), arhitect peisagist – la intrarea principală din Parcul Rozelor, alături de cel al tatălui său, Wilhelm Mühle http://ciprianchirileanu.blogspot.ro/2013/08/wilhelm-muhle-eduard-pamfil-si-ion_2.html  – „Arpad Mühle (...) a dus mai departe tradiţia familiei şi a promovat în ţară şi în lume Timişoara ca „oraş al parcurilor şi al trandafirilor”. El a iniţiat reamenajarea Parcului Rozelor, după ce acesta a fost distrus în timpul Primului Război Mondial. În calitatea sa de cultivator de roze a creat 15 soiuri noi de trandafiri, soiuri care sunt consemnate în marile rozarii ale lumii.” Decorat de Curtea Regală a României, a realizat Parcul Cişmigiu din Bucureşti, un parc în stil japonez la Sofia, precum şi un parc în Turcia (pe insula Pringipo), primind din partea ultimului sultan otoman titlul de „Bey”. 


Pe Aleea Personalităţilor din Parcul Central – detalii la http://ciprianchirileanu.blogspot.ro/2012/08/aleea-personalitatiilor-timisoara.html


Nicolae Boboc (1920-1999), artist emerit – s-a aflat „în fruntea Operei Naţionale Române din Timişoara, ca dirijor al Filarmonicii din Arad – la a cărei înfiinţare a contribuit decisiv – şi ca dirijor al Filarmonicii Banatul. Compozitor, muzicolog şi eseist-filosof, a dobândit recunoaşterea internaţională a auditoriului şi criticii, ca erudit al fenomenului muzical, şi prin nobila dăruire în promovarea creaţiilor de valoare din literatura muzicală naţională şi universală, printr-o serie remarcabilă de prime audiţii absolute.”
 

Gheorghe I. Tohăneanu (1925-2008) – „Profesor universitar doctor în filologie, unul dintre întemeietorii învăţământului filologic universitar timişorean. Latinist recunoscut pe plan naţional, traducător din limba lui Homer, scriitor şi eseist, autor a zeci de cărţi şi sute de articole, cunoscut de asemenea şi prin rodnica sa implicare în activitatea culturală a urbei i s-a decernat titlul de „Cetăţean de Onoare al municipiului Timişoara”. Pentru prodigioasa sa activitate i s-au conferit o serie de distincţii din partea Uniunii Scriitorilor şi a Preşedinţiei României.”
 


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu