miercuri, 11 februarie 2009

OCTOMBRIE 2007

Cromatici de septembrie


Lume, lume, expune Andrei Medinski la galeria Helios! Viaţă plină de eroi cu sau fără fizionomii, adesea caricaturale, întâmplări trăite în culise, umbre cu alură de mister, pictură sinceră şi de calitate, splendoare în roşu... Ar fi suficient. Dar pictorul cu vocaţii literare, întreţinător de poveşti de seară, copleşesc privitorii într-atât cât să caute realitatea acolo unde fantomele nu se pot exprima. Femei şi bărbaţi, nuduri, militari, muzicieni, arlechini, un cal, un câine, o floare sau un muribund... Nu poţi pleca fără a privi dinamica serbărilor galante în variantă modernă. Îmbarcate pe-o arcă, personajele îşi trăiesc clipele dinaintea întâlnirii cu un iceberg, într-o atmosferă prietenoasă, barocă. Scriitorul se umple de imagini picturale, iar pictorul, zburător printre rânduri.



În Capriciile lui Mihai Chiuaru (Bacău) din galeria Calina, corpul sau figura umană se detaşează expresiv. Rânduite în fişiere (Instalaţii sertare), frunzărirea eboşelor precum CV-ul oricăruia dintre noi, parte integrantă din cotidian, atrag atenţia asupra intimităţii ascunse chiar şi într-un birou. Apoi câteva sertare ataşate unor părţi anatomice dintr-un Manechin, prelungesc intenţia către ceea ce vrea să fie sau să spună. Capriciile poliptice de pe simeze, expuse ca un bloc secţionat, exprimă trăirile fiecărui budoar. Personaje, femei nude sau îmbrăcate, o masă cu fructe, un portret, sau pur şi simplu. Întreaga senzaţie este cea a unei aşteptări dezvăluitoare de stări lăuntrice, feminine.



D-ale toamnei...Chipuri ale artistei Lucia Kolla-Stoica, se întâlnesc la Palatul Administrativ. Dacă toamna se numără bobocii, pictoriţa adună cu talent portrete abstracte. Prin tehnica stropirii şi a picurărilor, figurile par îmbătrânite de timp, dar mai ales de anotimp. Învăluite de forma compoziţiei închise, forma feţelor cu ochi, nas sau gură, toate sugerate, par măşti, dar nu sunt. În transparenţă, printre nuanţele de vechime date de căldura culorilor autumnale, sufletul îşi caută trupul pătimaş. Interiorizarea chipurilor sunt dialoguri mimate, iar tristeţea, riduri smochinite de vreme, esenţializată în tăcerea personajelor. A venit toamna...



Epilogul estival semnat de pictorul Costin Brăteanu, închide un an plin de evenimente plastice petrecute în mica galerie Axa art (inclusiv simezele de la Mall). Cele 19 picturi de mici dimensiuni amintesc de nisipul ud al mării şi tentaţia jocului cu mâna prin el, secvenţe intermitente ale mângâierilor de valuri. Spontaneiatea lucrărilor redau exploziile formelor organice, vieţuitoare abstracte ale mediului acvatic aşternute pe ţărm. În fiecare dintre picturi, prezenţa unei pete de roşu nealterat aduce echilibru în contrast cu suprafaţa vibrată. Legănată de lumina solară, briza din lucrări deschide un an nou artistic.





(Renaşterea Bănăţeană – supliment Paralela 45, 2 octombrie 2007)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu